Τρίτη 28 Απριλίου 2009

Η Αθήνα σημαιοφόρος της Αγκυρας

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ


Εξέλιπε κάθε ελπίδα, λοιπόν, ότι ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής έστω και τώρα, λίγο πριν από τη διαγραφόμενη ως βέβαιη ήττα του στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν, θα επεδίωκε να συνδέσει το όνομά του με την εγκατάλειψη επιτέλους της βαθύτατα λανθασμένης από θέση αρχής υπεράσπιση της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. «Εχουμε στηρίξει την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ», υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε στη Λευκωσία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, και συνέχισε: «Η αξιολόγηση που κάνουμε είναι ότι αυτήν τη στιγμή τα αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά... Δεν πιστεύω ότι αυτό θα έπρεπε τούτη την ώρα, πάντως, να οδηγήσει σε μια αλλαγή στρατηγικής, η οποία θεωρώ ότι πατά σε πολύ γερά θεμέλια... Πιστεύω ότι σε αυτή την πολιτική πρέπει να εμμείνουμε».

Οποιος περίμενε ότι έφτασε η ώρα να πάψει η Αθήνα να παίζει, στο πλαίσιο της ΕΕ, αυτό τον φαιδρό ρόλο του σημαιοφόρου της τουρκικής ένταξης, προκαλώντας τα ειρωνικά χαμόγελα των Ευρωπαίων, που αποδίδουν αυτήν τη γραφική πολιτική στον φόβο της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στην Αγκυρα, διαψεύστηκε και απογοητεύτηκε για ακόμη μία φορά.

Ο Κύπριος Πρόεδρος μάς τα είπε ακόμη πιο τραγικά για τα υποτιθέμενα δεινά που απειλούν Αθήνα και Λευκωσία, αν τολμήσουν να σηκώσουν κεφάλι στην Αγκυρα: «Αν μπλοκάρουμε τώρα τη διαδικασία, η Ελλάδα και η Κύπρος θα απομονωθούν, θα μπουν στη γωνία και θα μας επιτεθούν ακόμη κι εκείνοι που μας στηρίζουν», ισχυρίστηκε, σε πλήρη διάσταση με τα γεγονότα και ιδιαιτέρως με τη στάση που τηρούν ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ.

Υιοθετώντας στάση απερίφραστα υπέρ της τουρκικής ένταξης στην ΕΕ, Αθήνα και Λευκωσία κατατάσσονται στο στρατόπεδο εναντίον της Γερμανίας και της Γαλλίας, που τώρα πλέον τάσσονται ανοιχτά κατά της ένταξης της Αγκυρας και υπέρ μιας ειδικής σχέσης ΕΕ - Τουρκίας. Αρνούμενες, όμως, να συμμαχήσουν με το Βερολίνο και το Παρίσι στο θέμα αυτό, η Ελλάδα και η Κύπρος είναι βέβαιο πως θα υποστούν οδυνηρές εκπλήξεις στο μέλλον.

Μόνο καγχασμούς προκαλεί π.χ. η ανεπίσημη διαβεβαίωση ανώτατης κυπριακής πηγής ότι η κυβέρνηση Χριστόφια αποκλείεται να επιτρέψει αναβολή της αξιολόγησης εντός του έτους της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας - αναβολή που ήδη απεργάζεται η επίσης φιλότουρκη σουηδική προεδρία της ΕΕ, που θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Ιουλίου και θα τα ασκήσει κατά το κρίσιμο για το τουρκικό θέμα δεύτερο εξάμηνο του 2009.

Θα συμφωνήσουν, δηλαδή, οι υπόλοιποι 26, μεταξύ αυτών και εκείνοι που αντιτάσσονται στην τουρκική ένταξη, για μια απλή αναβολή, προς διευκόλυνση φυσικά της Τουρκίας, και θα τους μπλοκάρει όλους με το βέτο της η κυπριακή κυβέρνηση, που συγκαταλέγεται μεταξύ των σημαιοφόρων της τουρκικής ένταξης - και μάλιστα χωρίς να φοβάται τότε ότι θα απομονωθεί; Να το δούμε και να μην το πιστέψουμε, αλλά αυτοί είναι φαιδροί ισχυρισμοί «βλαχοδημαρχικού» τύπου εσωτερικής κατανάλωσης, που αποσκοπούν στη συγκάλυψη της θεμελιώδους υποχώρησης στο θέμα της τουρκικής ένταξης.

Προφανώς και δεν ενδιαφέρεται καμία απολύτως χώρα της ΕΕ πέραν της Κύπρου για το αν η Τουρκία επιτρέπει ή όχι την πρόσβαση κυπριακών πλοίων και αεροπλάνων στο έδαφός της. Ως πρόσχημα το χρησιμοποιούν το Βερολίνο και το Παρίσι, για να καλύψουν τη δική τους αντίθεση στην τουρκική ένταξη για πολύ σοβαρότερους λόγους - και ως προσφορά στην Κύπρο και την Ελλάδα για να συμμετάσχουν στο αντιτουρκικό μέτωπο. Αν όμως η Αθήνα και η Λευκωσία αρνούνται να συνεργαστούν στη βάση αυτή, πολύ φυσιολογικά το θέμα αυτό θα εξαλειφθεί από την ευρωπαϊκή ατζέντα - και φυσικά τότε ούτε που θα διανοηθούν Ελλάδα και Κύπρος να μπλοκάρουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας.

Εδώ δεν τόλμησαν να τις μπλοκάρουν για τους θεμελιώδεις λόγους της κατοχής κυπριακού εδάφους από την Τουρκία και τη μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Αγκυρα, θα το κάνουν γιατί η Τουρκία δεν θέλει... κυπριακές βίζιτες στη χώρα της;

Ας είμαστε σοβαροί έστω και για μια φορά, αν αυτό δεν θεωρείται πλέον υπερβολική απαίτηση. Ο Χατζηαβάτης, πάντως, έσκυβε το κεφάλι και έτρωγε τις καρπαζιές αδιαμαρτύρητα, χωρίς να παριστάνει ποτέ τον παλικαρά...

ΘΛΙΒΕΡΕΣ ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ
«Οχι» στον Ανάν, «Ναι» στην Τουρκία!

Μελαγχολεί κανείς με τις συγκρίσεις. Πέντε χρόνια πριν, σαν και σήμερα, το 76% των Ελληνοκυπρίων, με επικεφαλής τον εκλιπόντα Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο, έλεγε το περήφανο «Οχι» στο σχέδιο Ανάν. Ηταν μια κορυφαία πράξη αντίστασης εναντίον των ΗΠΑ, της ΕΕ, του ΟΗΕ, ακόμη και του Γ. Παπανδρέου, που το προωθούσαν με όλους τους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της αδίστακτης εξαγοράς παραγόντων διαμόρφωσης της κυπριακής κοινής γνώμης. Σήμερα, όμως, οι ηγέτες της Ελλάδας και της Κύπρου υψώνουν ως σημαία της στρατηγικής τους την... ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και δεν διστάζουν να συγκρουστούν για χάρη της Αγκυρας με το Βερολίνο και το Παρίσι! Η απέραντη θλίψη...

Δεν υπάρχουν σχόλια: