Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

ΚΑΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΣΑΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΡΑΚΟ!!!!!

Παρατράβηξε αυτό το παραμύθι που έχει ως «κακό δράκο» τον Ισπανό κομισάριο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Χοακίν Αλμούνια και τις κατά καιρούς κυριολεκτικά φαιδρές, στο πλαίσιο της σημερινής οικονομικής κρίσης, απαιτήσεις του να μειώσει η χώρα μας το έλλειμμα του προϋπολογισμού κάτω από 3% μέσα στον επόμενο χρόνο.

του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ
Δεν υπάρχει άλλη χώρα στην ΕΕ εκτός από την Ελλάδα, όπου οι δηλώσεις του Αλμούνια να γίνονται πρωτοσέλιδοι τίτλοι των εφημερίδων, να κυριαρχούν στα ραδιοτηλεοπτικά δελτία ειδήσεων και να καταλαμβάνουν πρωτεύοντα ρόλο στην πολιτική αντιπαράθεση.
Παντού οι κατά καιρούς δηλώσεις του Αλμούνια, ανάλογου περιεχομένου, περνούν σε ασήμαντα ρεπορτάζ στις οικονομικές στήλες (συχνά μονόστηλα!), συνοδευόμενα πολλές φορές από σχόλια επικριτικά για τους... γραφειοκράτες της Κομισιόν.
Μόνο στην Ελλάδα παρατηρείται το φαινόμενο, τα λεγόμενα του Χοακίν Αλμούνια να αντιμετωπίζονται ως «θέσφατα» από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, οι οποίες προφανώς επιδιώκουν να χρησιμοποιούν την Κομισιόν και την ΕΕ ως άλλοθι για αντιλαϊκά μέτρα που οι ίδιες υιοθετούν.
Οχι φυσικά ότι η ΕΕ τους υποδεικνύει φιλολαϊκή πολιτική, αλλά αυτή η με θρησκευτική ευλάβεια εθελοντική «πειθαρχία» στα κελεύσματα των Βρυξελλών είναι εξαιρετικά ύποπτη πολιτικά.Επιπροσθέτως, αυτή την περίοδο υπάρχουν απείρως σοβαρότερα προβλήματα χωρών της ΕΕ που βρίσκονται σε ασύγκριτα χειρότερη οικονομική κατάσταση από την Ελλάδα για να ασχοληθεί η Κομισιόν και ο κάθε Αλμούνια.
Τι 3% μας λέει για το έλλειμμα της Ελλάδας; Μόλις προχθές η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι βάσει των τελευταίων της εκτιμήσεων ενδέχεται ο μέσος όρος των ελλειμμάτων των «27» της ΕΕ να υπερβεί φέτος το 6%!
Οι 20 από τις 27 χώρες της ΕΕ υπερβαίνουν το όριο του 3% στο έλλειμμα, το πρόβλημα είναι η Ελλάδα; Ας σοβαρευτούμε λιγάκι.
Εδώ το έλλειμμα της Βρετανίας θα είναι φέτος 12,4% και του χρόνου 13,3% και η Κομισιόν θα ασχολείται με το αν το ελληνικό έλλειμμα είναι 5% ή 6%;
Εδώ ο μέσος όρος των ελλειμμάτων των G20 θα είναι φέτος 8,1% και συζητάμε για την Ελλάδα και όχι για τις 20 μεγαλύτερες οικονομίες της Γης;Δραματικές είναι οι ευρωπαϊκές εξελίξεις και στο θέμα του δημόσιου χρέους. Φέτος αυτό θα ανέλθει στο 77,7% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο στις 16 χώρες της ευρωζώνης και του χρόνου υπολογίζεται από την Κομισιόν να ανέλθει στο 83,8%, ενώ οι προχθεσινοί «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου δημοσίευαν εκτιμήσεις τραπεζικών αναλυτών ότι το 2015 το δημόσιο χρέος των χωρών της ευρωζώνης θα εκτοξευθεί στο 105% του ΑΕΠ τους, αν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση.
Το πρόβλημα, λοιπόν, είναι η Ελλάδα και όχι π.χ. η Βρετανία η οποία, όπως έγραψε η προαναφερθείσα εφημερίδα, μέσα σε δύο χρόνια θα δανειστεί όσα είχε δανειστεί στα προηγούμενα... 300 (!) χρόνια;
Τα ίδια περίπου συμβαίνουν και με την αναμενόμενη πτώση του ΑΕΠ.
Είναι δυνατόν οποιοσδήποτε σοβαρός άνθρωπος να ασχολείται με το αν θα πέσει ή όχι το 2009 το ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 1% ή 1,5%, όταν η Κομισιόν εκτιμά ότι φέτος το ΑΕΠ ολόκληρης της ΕΕ θα πέσει κατά 4%;
Εδώ π.χ. οι βαλτικές χώρες είναι σε πορεία ολοκληρωτικής κατάρρευσης, με το ΑΕΠ της Λιθουανίας να πέφτει στο δεύτερο τρίμηνο του 2009 κατά 22,4% σε ετήσια βάση, της Εσθονίας κατά 36,6% και της Λετονίας κατά 19,6%, οπότε το πρόβλημα είναι η Ελλάδα;Δεν θέλουμε να σταθούμε μόνο στις φτωχές χώρες.
Οταν το ΑΕΠ π.χ. της Φινλανδίας έπεσε το δεύτερο τρίμηνο κατά 9,6% ενώ της Ελλάδας μόνο κατά 0,7%, δεν σημαίνει φυσικά αυτό ότι η ελληνική οικονομία είναι ισχυρότερη από τη φινλανδική, αλλά σίγουρα σημαίνει ότι το άμεσο ζήτημα για την Κομισιόν είναι φυσικά η Φινλανδία και όχι η χώρα μας.
ΕΘΝΟΣ
http://ellinikoforum.blogspot.com/2009/09/blog-post_7670.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: